Column Peter Groen: ‘Buitenspel’

Buitenspel, jezelf buitenspel spelen, buitenspel worden gezet, uit de wedstrijd spelen of zoals in de gemeente Medemblik weglopen van de onderhandelingstafel omdat je je zin niet krijgt en zo jezelf buitenspel zet. Zes weken is er gesproken door de politieke partijen over een nieuw te vormen coalitie, zes onnodige weken omdat vanaf dag 1 al duidelijk was dat Hart voor Medemblik zichzelf buitenspel ging zetten omdat zij bij de afschaffing van het recycletarief bleven. Jezelf buitenspel zetten dus.

De reacties op de sociale media zijn ook divers, van ja zag je aankomen tot , het foute ‘de meeste Medemblikkers hebben op Hart voor Medemblik gestemd,’ wat dus niet zo is, maar 20,3% heeft afgelopen maart op Hart voor Medemblik gestemd wat dus inhoudt dat 79,7% op de overige partijen heeft gestemd en die partijen willen het recycletarief niet afschaffen simpelweg omdat dit de goedkoopste oplossing is.

Opvallend is dat juist in het verkiezingsprogramma staat dat zij weten dat samenwerking nodig is om de gemeente Medemblik te kunnen besturen en dat het daarom nodig is om de grootste partij te worden om zo een stempel op het coalitieakkoord te kunnen drukken. Enkel, ze zijn dan wel de grootste geworden, maar de benodigde 15 zetels om het coalitieakkoord naar de hand te kunnen zetten hebben met de 6 zetels bij lange na niet gehaald.

Door als een klein kind te blijven vasthouden aan de afschaffing van het recycletarief heeft Hart voor Medemblik zichzelf buitenspel gezet en zal de aankomende 4 jaar vanuit de oppositie haar best moeten gaan doen om de zo gewenste meerderheid in de gemeenteraad te kunnen bewerkstelligen.

Voor mensen die op Hart voor Medemblik hebben gestemd is het zuur, dat juist op 1 punt Hart voor Medemblik de onderhandelingstafel heeft verlaten. Misschien is het beter voor Hart voor Medemblik om de kiezers niet op hun onderbuik gevoelens te spelen maar de waarheid te vertellen en vooral met een verkiezingsprogramma te komen die op realiteit is gebaseerd en niet op ‘dat zien we wel als we eenmaal besturen.’

Is er dan niets goeds bij Hart voor Medemblik? Zeker wel, het is van de weinige partijen in de gemeenteraad die hun gezicht laten zien, die bijeenkomsten organiseert, die dol is op schriftelijke vragen stellen en daarna weer vragen stellen over de reacties van het college.

Een gratis tip van Peter.. Verdiep je voor je onzin gaat verkondigen aan je kiezers je eerst eens verdiepen in rapporten,cijfers, onderzoeken, dan had je kunnen zien dat het recycletarief voor de gemeente Medemblik goedkoper uit is dan het scheiden bij het eindstation..

Nu is het CDA als 2e partij aanzet om samen met GemeenteBelangen, D66 en MORGEN! een nieuwe coalitie te gaan vormen, een coalitie die niet zoals al heel veel jaren in Medemblik het geval is eentje over rechts is maar nu meer centrum-links gaat worden, progressief.  Eens kijken wat zij er van gaan bakken.. Voor de nieuwe coalitie zullen de financiële zorgen ook groot zijn en de taakstelling Wmo is ook voor de nieuwe coalitie eentje die vele kopzorgen zal gaan geven, om over de bouw van woningen maar niet te spreken. Al is dat een dingetje van de provincie die de meeste woningen aan de regio Amsterdam geeft en daarna Alkmaar en Hoorn laat meedelen, Medemblik krijgt samen met de overige gemeenten dan de kruimels te verdelen.

Loading