Column Monte Visser: Beloofd is beloofd.

Mijn zoon is een jongen die altijd sleutelt aan auto’s en motoren. Dan staan er weer zes pizzascooters buiten die hij moet nakijken, dan weer een quad van een vriend. Zelf rijdt hij ook regelmatig wat anders. Dan weer een trike, dan weer een auto. Nooit de duurste, altijd goede handel. Soms komt hij bij mij langs voor het grotere sleutelwerk, of als er wat gelast moet worden. Daarnaast komt hij ook altijd zijn nieuwste aankopen laten zien. En zo komt hij een keer met een cabriolet langs, niet eens een kleintje, niet eens een oud, verroest ding, maar echt een mooie wagen. Dak open, muziek aan, of ik mee wil een rondje rijden? Altijd.

Nou doe ik nooit aan zomaar rondjes rijden, dus ik vraag of we even langs een maat van mij kunnen rijden. Daar moeten nog wat euro’s over en weer en het geeft altijd weer een goed gevoel als we quitte staan. Heeft mijn vriend toch een schitterend houten lamoen staan voor mijn antieke koets. Er komen honderden lamoenen langs in je leven, minstens zoveel koetsen, maar dit lamoen was het lamoen voor mijn koets. Handjeklap, douwen, trekken, handjeklap en eigenaar. ‘Oké, doeg, dag’, en ik pak het lamoen op en wil gaan. Dan begint zoon: ‘Dat kan niet mee, dat past niet.’ ‘Hallo, kom op. Kijk, dit stuk achter de voorstoelen op de grond en verder hebben we sky-high de ruimte. Rijden maar. Ik houd hem wel vast, waait er niet uit en we hoeven niet naar Parijs.’ Zoon nog mopperend: ‘Jij ook altijd, als we een bekeuring krijgen moet jij hem betalen.’ Kijk en daar lette ik even niet op, daar ging ik faliekant de mist in. ‘Zolang jij niet door rood of te snel rijdt, betaal ik die bekeuring.’

Nou ken je in Westfriesland wekenlang geen politie tegenkomen, je ken er ook dagelijks vijf zien, maar geen hond die je aan houdt. Nou wij hadden er aan één genoeg. ‘Politieauto in mijn achteruitkijkspiegel’, rapporteert zoon nijdig. ‘Ach man, die hebben het drukker dan wij, gewoon kalm door rijden.’ Je snapt het al, die lampenkar kwam erlangs en het bordje ‘stop’ ging vrolijk knipperen. Nou ben ik van een bepaalde leeftijd dat ik een hoop van die getapte cowboys hier in de buurt wel ken. Deze kon ik niet. Er stapte een dametje uit van 2/3 mijn lengte. Op zich knap dat ze uniformen hebben in haar maat. Haar mannelijke collega was 1/3 van mijn leeftijd. Ja, gaan we weer, ik kan niet tegen autoriteit, maar zat ook wel een beetje met dat lamoen in mijn maag. Rij en kentekenbewijs inleveren. Kijken, kijken, natuurlijk. ‘Dat rek meneer, dat staat niet echt vast zo, als u moet remmen dan valt het naar voren.’ ‘Ja, goed, maar we hoeven niet zover.’ Dan komt dat jochie teruglopen met de papieren van mijn zoon. ‘Meneer die auto is niet verzekerd.’ Kijk, lamoen is gedegradeerd naar de tweede plaats op de aandachtsladder.

Zoon gaat nog een tijdje in debat, zo van ik heb hem net, mailtje is al verzonden, misschien nog niet verwerkt, maar geen poot aan de grond hoor, dat weet ik, dat zie ik aan die gasten hun snoet. Hij komt dan ook met een eindoordeel, een vonnis en hij kijkt er ook nog bij of we blij moeten zijn. ‘Meneer, dat ‘rek’ zullen we door de vingers zien, maar het onverzekerd rond rijden is onacceptabel, daar krijgt u een boete voor. En een zo kort mogelijke route naar huis rijden.’ Dat lamoen paste perfect bij mijn koets. Precies de juiste kleur, precies de juiste maat. Kom je niet vaak tegen, dus het was echt een buitenkansje. Moest ook wel, want het was een gouden lamoen geworden. Kijk, ik beloof nooit zoveel, maar wat je belooft moet je na komen. En ik had met mijn stomme kop gezegd: als jij niet door rood of te snel rijdt betaal ik de bekeuring. Wekenlang schoot het mijn zoon nog slap in zijn knieën van het lachen als hij mij weer zag.

Al maandenlang lang plaats ik korte verhalen van mijn belevenissen rondom mijn paardenwedstrijden en trouwkoetswerk. Kort en bondig opgetekend met een flinke scheut humor. Ook voor niet dierenliefhebbers lachen vanaf pagina 1. Uitstekende reviews.

Bestel snel voor jezelf of als origineel cadeau. Deze komt uit Blij met bruidsparen, boswachters en banken. https://www.boekenbestellen.nl/boek/blij-met-bruidsparen-boswachters-en-banken/9789464067095

Loading