Column Luiten Plekker: “Vrijheid”

4 mei

I Want to Break Free is een hit van Queen uit 1984. Ken je hem nog? Zanger Freddie Mercury was gekleed in een kort zwart rokje, een roze naveltruitje en een stofzuiger in de hand. Hij heeft een snor en zingt:

                            I want tot break free. I want tot break free.

                            God knows. I want tot break free

Brian May trekt roze konijnenpantoffels aan heeft en krulspelden in zijn haar. Roger Taylor heeft strikken en doet de afwas. John Deacon zit als ouderwetse kinderjuffrouw op de bank in de woonkamer en tilt zijn voeten op wanneer Freddie Mercury langskomt om te stofzuigen.

luiten plekker
Luiten Plekker

Het grote succes van I want to break free zou mede aan deze videoclip te danken zijn. Alleen in de bekrompen Verenigde Staten zag men de grap er niet van in en daardoor verloor Queen daar veel fans.

Een paar jaar geleden zat René van der Gijp met een blonde pruik op en een jurk aan in het televisieprogramma Voetbal Inside. De oud-voetballer verklaarde: ‘Ik wil het niet groter maken dan dat het is, maar ik wil vanaf nu verder als Renate’. Veel kritiek kwam op het programma en er moest excuus komen.

Maar is nu het verschil in beide situaties? Het gaat om mannen met een pruik op. Waren de fragmenten met Freddie en René grappig of treurig? Oke, het was misschien een minder geslaagde grap, maar we verzuren en vertrutten in Nederland. Wat is er mis met het beestje bij zijn naam noemen? “Onze zoon heeft geen vader en moeder, maar twee vaders”, legt een vader op de eerste schooldag aan juf Ank uit in de Luizenmoeder. “O, maar dat is toch helemaal niet erg”, reageert juf Ank, “dat vinden wij helemaal niet raar, dat vinden we juist heel bijzonder!”

Ik glimlachte en dacht: dit kan eigenlijk niet. Maar waarom eigenlijk niet? Feitelijk klopt het en als het over mij zou gaan, raakt het mij niet. Ga er over in gesprek met elkaar. Vrijheid is ook kunnen zeggen wat je vindt, wat je denkt en wat je voelt. Uiteraard met respect voor iedereen. Geniet van onze vrijheid!

Luiten Plekker

Loading