Celstraf voor man die vrouw op de Markerwaarddijk dood reed

VENHUIZEN – De 35-jarige P. M. uit Venhuizen is door de rechtbank in Lelystad veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 maanden waarvan 4 maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van 2 jaar. Ook mag hij 3 jaar lang geen motorrijtuigen besturen. De rechtbank oordeelt dat de M. begin 2021 in Lelystad een ernstig ongeluk heeft veroorzaakt door roekeloos te rijden. Bij dat ongeluk kwam een 43-jarige vrouw om het leven. 

Ongeluk

M. rijdt in de avond van 16 januari 2021 op de Markerwaarddijk in Lelystad. Dat is een provinciale weg waar 100 kilometer per uur gereden mag worden. Er ligt sneeuw op en langs de weg. Uit verklaringen van meerdere getuigen blijkt dat medeweggebruikers vanwege de weersomstandigheden langzamer rijden dan de toegestane maximumsnelheid. Zij zien ook dat M. fors harder rijdt dan zij. Uit metingen blijkt dat hij het traject van 17 kilometer vóór de plaats van het ongeluk met een gemiddelde snelheid reed die veel hoger lag dan de toegestane snelheid. Getuigen zien hoe M. auto’s inhaalt op een punt waar sprake is van een dubbele doorgetrokken streep. Uiteindelijk komt hij zo frontaal in botsing met een tegemoetkomende auto. Een 43-jarige vrouw overlijdt hierbij ter plaatse. Haar man raakt zwaargewond. 

Snelheid en mobiele telefoon

Officier van justitie Esbir Wildeman stelt in deze zaak dat het ongeluk mede is veroorzaakt doordat M. (veel) te hard reed én doordat hij bezig was met zijn mobiele telefoon. Daar gaat de rechtbank niet in mee. Uit het dossier blijkt namelijk niet dat M. op het moment van het ongeluk veel harder reed dan toegestaan. Er is geen snelheidsmeting van het moment van het ongeval of kort daarvoor. Hij reed op het voorliggende traject fors te hard, maar dat betreft een gemiddelde snelheid die niet per definitie iets zegt over het moment van het ongeval. De rechtbank komt daarom tot de conclusie dat het niet wettig en overtuigend bewezen kan worden dat M. op het moment van het ongeluk veel sneller reed dan is toegestaan. Wel reed hij harder dan verantwoord was. Uit het dossier blijkt dat M. tijdens de rit actief was op zijn telefoon, maar zijn laatste activiteit was ruim 8 minuten voor het ongeval. Dat maakt dat ook niet geconcludeerd kan worden dat het ongeluk mede is veroorzaakt door zijn telefoongebruik.  

Roekeloos

Volgens de rechtbank heeft M. zich wél schuldig gemaakt aan roekeloos rijgedrag. Hij heeft de verkeersregels in ernstige mate geschonden en deed dit opzettelijk. Hij haalde meerdere auto’s  gevaarlijk in op een plek waar dat verboden was. Oók op het moment dat er zichtbaar een tegenligger naderde. Hij reed harder dan andere verkeersdeelnemers en had moeten weten dat het niet verantwoord was om, gelet op de weersomstandigheden, zó hard te rijden. De rechtbank heeft bij het opleggen van de straf gekeken naar straffen die in soortgelijke zaken zijn opgelegd en veroordeelt de man tot een gevangenisstraf van 12 maanden waarvan 4 maanden voorwaardelijk. Ook mag hij 3 jaar lang geen motorrijtuigen besturen. Officier van justitie Esbir Wildeman had 30 maanden geëist waarvan 9 voorwaardelijk, maar dat vindt de rechtbank, gelet op vergelijkbare zaken, te hoog.

De auto van M. een Saab, is verbeurd verklaard en ook moet M. een schadevergoeding betalen. M. zelf blijkt uit een rapport van de reclassering na het ongeluk psychisch is ingestort en anderhalf jaar niet heeft kunnen functioneren en werken. Inmiddels heeft hij zijn leven weer op de rails. Hij heeft een nieuwe baan en hij heeft rijlessen genomen om zijn rijstijl aan te passen. De reclassering ziet geen aanknopingspunten voor reclasseringsinterventie en adviseerde daarom een straf zonder bijzondere voorwaarden.

Loading