Brandweer in vuur en vlam, organisatiemodel niet opgewassen tegen nieuwe ontwikkelingen

De brandweerkazerne in Wervershoof straks overbodig?

WERVERSHOOF/ABBEKERK – Het plan van de Veiligheidsregio om de brandweerkazernes in Wervershoof en Abbekerk te gaan saneren en minder taken te gaan geven is niet goed gevallen bij veel inwoners van de gemeente Medemblik. Maar is het huidige model nog wel langer houdbaar of is het tijd voor een nieuw model die toekomstbestendig is.

Organisatiemodel niet opgewassen tegen nieuwe ontwikkelingen

De afgelopen jaren is gebleken dat het traditionele organisatiemodel niet is opgewassen tegen de demografische, infrastructurele en technische ontwikkelingen die op de Veiligheidsregio afkomen. Voorbeelden hiervan zijn technologische ontwikkelingen die het brandweerwerk complexer maken (zoals elektrische auto’s en zonnepanelen), maar ook nieuwe crisistypen waar de inzet van onze brandweermensen wordt gevraagd (zoals gezondheidscrisis, extreme weersomstandigheden, asielzoekersstromen en stroomuitval). Daarnaast daalt de aanwas van nieuwe vrijwilligers al jaren en blijven vrijwilligers minder lang bij de brandweer.

Lees ook: Brandweerposten Abbekerk en Wervershoof afgeslankt als de Veiligheidsregio haar zin krijgt.

Om toch toekomstbestendig te zijn hebben de burgemeesters in de regio Noord-Holland Noord de opdracht gekregen om te kijken hoe zij de brandweerorganisatie kunnen door ontwikkelen. Het is de bedoeling dat de Veiligheidsregio de brandweerzorg zoveel mogelijk gaat laten aansluiten op de lokale risico’s. Om dit te bereiken moet de brandweer risicogericht gaan worden waarbij er drie types posten zullen komen.

Lees ook: GemeenteBelangen wil opheldering over bezuinigingen brandweerkorps Noord-Holland Noord

De eerste post is een post die is voorbereid op de meest voorkomende incidenten en taken waarbij het risico beperkt is. De tweede post is een post die is voorbereid op het verlenen van brandweerzorg die op het huidige niveau functioneert en de derde post zal worden ingericht als post die is voorbereid op complexe brandbestrijding en/of complexe technische hulpverlening.

Loading

One thought on “Brandweer in vuur en vlam, organisatiemodel niet opgewassen tegen nieuwe ontwikkelingen

  1. Medemblik Praat | Brandweerposten Wervershoof en Abbekerk blijven hun huidige functie behouden 8 oktober 2022 at 10:38

    […] Brandweer in vuur en vlam, organisatiemodel niet opgewassen tegen nieuwe ontwikkelingen […]

Comments are closed.