Share

Bijzondere bijstand, kom ik daar voor in aanmerking?

MEDEMBLIK – Bijzondere bijstand is een vorm van financiële ondersteuning die mensen met een laag inkomen kunnen aanvragen bij hun gemeente voor bijzondere kosten die zij niet kunnen betalen. Het gaat hierbij om kosten die niet vallen onder de reguliere kosten van levensonderhoud, zoals de huur, energierekening en boodschappen, maar om kosten die buiten de gebruikelijke kosten vallen.

Voorbeelden van kosten waarvoor bijzondere bijstand kan worden aangevraagd zijn:

  • medische kosten die niet vergoed worden door de zorgverzekering, zoals een tandartsbehandeling of hulpmiddelen zoals een bril of gehoorapparaat;
  • kosten voor de inrichting van een woning, zoals een koelkast of wasmachine;
  • kosten voor een uitvaart;
  • kosten voor rechtsbijstand;
  • kosten voor deelname aan maatschappelijke activiteiten, zoals sport of culturele activiteiten, voor mensen die anders niet de mogelijkheid zouden hebben om hieraan deel te nemen.

De hoogte van de bijzondere bijstand is afhankelijk van de kosten en de financiële situatie van de aanvrager. De aanvrager moet daarom aan bepaalde voorwaarden voldoen om in aanmerking te komen voor bijzondere bijstand. Deze voorwaarden verschillen per gemeente en kunnen bijvoorbeeld betrekking hebben op het inkomen, vermogen en de woonsituatie van de aanvrager.

Medemblik helpt u mee als u er niet uitkomt

Op de website van de gemeente Medemblik kunt in één oogopslag de mogelijkheden zien of u in aanmerking komt voor bijzondere bijstand. De medewerkers van de wijkteams kunnen u verder helpen in het aanvragen van bijzondere bijstand.

De redactie van Medemblik Praat bestaat uit 2 personen die zo goed mogelijk proberen het nieuws voor en door inwoners van de gemeente Medemblik te brengen. Daarnaast maken wij gebruik van toeleveranciers voor beeldmateriaal van incidenten/ongevallen Heb jij een tip voor de redactie? Mail ons op redactie@medemblikpraat.nl

1 reactie

  1. J. De Vries schreef:

    En belangrijk is: je hoeft niet in de reguliere bijstand te zitten of gezeten te hebben om hiervoor in aanmerking te komen.