Mark Hoogewerf (HvM) in gesprek met een inwoner van Opperdoes (Foto: HvM)
Share

Bezoek Hart voor Medemblik aan Opperdoes levert waslijst met vragen op.

OPPERDOES – Voorzieningen die verdwijnen is voor de inwoners van Opperdoes toch wel het grootste probleem blijkt uit de waslijst aan vragen die het dorpsbezoek van Hart voor Medemblik afgelopen 18 maart heeft opgeleverd. Vooral de SPAR wordt node gemist en zicht op een heropening van de dorpssupermarkt is (nog) niet in zicht. Monique Ravenstijn van Jumbo Monique probeerde het maar kwam er niet uit met een grondeigenaar over de verkoop van grond voor het realiseren van parkeerplaatsen. Maar ook

Lees ook: Droom van komst supermarkt in Opperdoes spat als een zeepbel uit elkaar

Door het verdwijnen van de Spar missen veel inwoners het sociale contact dat zij hadden met andere inwoners van het dorp, Rick Mensink: “Voorheen ging een bepaalde groep bijna dagelijks naar de SPAR en kwam daar dan vaak iemand tegen om een praatje mee te maken. Dit is nu zo goed als weggevallen, hierdoor vereenzamen mensen en neemt hun kwaliteit van leven af. Er is behoefte aan vormen om dit gemis in te vullen.

Maar Mensink wil ook van het college weten of er mogelijkheden zijn voor het stimuleren van lokaal ondernemerschap, zoals het meedenken met initiatieven en zo een positieve bijdrage te leveren aan het behoud van voorzieningen in Opperdoes en daarnaast de werkgelegenheid op pijl houden.

Gemis aan sociale contacten

Één van de grootste problemen in kleine kernen is de vereenzaming, het gemis aan sociale contacten, dit speelt ook in Opperdoes, waar de vergrijzing ook merkbaar is. Jongeren trekken vaak weg naar de grotere steden. Rick Mensink en de overige raads-en commissieleden van Hart voor Medemblik kregen dit ook regelmatig te horen tijdens hun dorpsbezoek. Mensink wil dan nu ook van het college weten of zij open staat voor initiatieven vanuit de inwoners van Opperdoes om iets te doen aan het gemis aan sociale contacten, Mensink ziet dan ook het liefst dat de gemeente een budget beschikbaar gaat stellen voor bijvoorbeeld de aanleg van een Jeu de Boules baan en een bankje en/of picknicktafel.

Verkeersoverlast en woonerf

Verkeersveiligheid blijft een groot punt in Opperdoes, tot het moment dat de nieuwe parallelweg langs de Markerwaardweg is geopend zal Opperdoes blijven zuchten onder zwaar verkeer van o.a. trekkers en vrachtwagens. Vooral Rick Mensink maakt zich al jaren druk over de overlast die dit verkeer veroorzaken in Opperdoes.

Lees ook: Hart voor Medemblik wil opheldering college Medemblik over parallelweg Opperdoes

Maar niet alleen het zware (werk)verkeer is een probleem in Opperdoes, de bewoners van de Schoolstraat lieten tijdens het werkbezoek aan Opperdoes weten dat zij het liefst zien dat de Schoolstraat, waar een groot aantal kinderen wonen die graat buitenspelen, zien worden omgevormd tot woonerf. Mensink vraagt het college dan ook of zij wil gaan onderzoeken of dit mogelijk is.

Speeltuin, bloedprikken en afhaalpunt medicijnen

Meerdere inwoners van Opperdoes vroegen tijdens het bezoek ook of het mogelijk is om de speeltuin in Opperdoes kan worden uitgebreid. Mensink vraagt het college dan ook of hier plannen voor zijn en welke plannen er zijn voor het verbeteren van de speelvoorzieningen in Opperdoes

Maar het gemis van een locatie om bloed te prikken en om medicijnen op te halen is een groot gemis in het dorp, volgens Mensink moeten de mensen uit Opperdoes nu telkens naar een andere kern om bloed te prikken of om medicijnen op te halen. Mensink vraagt daarom het college of zij in gesprek willen gaan met betrokken partijen of dit gerealiseerd kan worden.

De redactie van Medemblik Praat bestaat uit 2 personen die zo goed mogelijk proberen het nieuws voor en door inwoners van de gemeente Medemblik te brengen. Daarnaast maken wij gebruik van toeleveranciers voor beeldmateriaal van incidenten/ongevallen Heb jij een tip voor de redactie? Mail ons op redactie@medemblikpraat.nl