Armoede neemt met schrikbarend tempo toe in West-Friesland, 70% inkomen gaat naar energie, huur en levensonderhoud

MEDEMBLIK – Bij De Woonschakel is het ook al duidelijk te merken dat mensen in financiële nood komen door de huidige energiecrisis. Ruim 250 huurders bij De Woonschakel hebben al een huurachterstand opgelopen, goed voor een bedrag van rond de 260.000 euro.

Nibud ziet groep radeloze mensen toenemen

Het Nibud heeft steeds vaker contact met mensen die radeloos zijn. Hun vaste lasten zijn te hoog en ze staan iedere maand rood, maar kunnen niet aankloppen bij de gemeentelijke schuldhulpverlening omdat ze (nog) geen schulden hebben. Deze groep budgetteert, begroot en let op de kleintjes. Velen zouden goedkoper willen wonen, of ook in aanmerking willen komen voor de energiecompensatie om op die manier de gestegen kosten het hoofd te bieden.

Voedselbank krijgt meer en meer aanmeldingen

Ook de Voedselbank West-Friesland kan duidelijk merken dat mensen meer en meer in financiële nood komen. Het aantal aanmeldingen is de afgelopen maanden met zeker 10% gestegen en daarnaast is het verdwijnen van Supermarktketen DEEN ook een forse aderlating voor de Voedselbank. DEEN was 1 van de grotere leveranciers van voedsel aan de Voedselbank West-Friesland.

Coördinator Han Neef zegt tegen het NHD: „We proberen ook bij de andere supermarkten spullen te krijgen, maar dat zijn geen familiebedrijven zoals Deen. We gaan onze inzamelacties bij supers wel weer oppakken. Wat het inmiddels lastig maakt, is dat grote bedrijven economischer zijn gaan produceren; er blijft niet zo veel meer over wat naar ons toe kan.’’

NIBUD: ‘Leven wordt onbetaalbaar’

Mensen met betalingsachterstanden kunnen bij gemeentelijke wijkteams terecht voor hulp waarbij er bijvoorbeeld betalingsregelingen kunnen worden getroffen. Alleen kunnen de betalingsachterstanden niet ingelopen worden als de begroting niet rond te krijgen is. Dan verzanden mensen in ernstige financiële problemen, die nog jaren kunnen voortduren.

Het Nibud spreekt van een zeer zorgwekkende situatie. Het leven is voor grote groepen mensen onbetaalbaar geworden. Het instituut vindt dat het kabinet hierop de regie moet pakken en met een aanpak moet komen waarbij zowel naar inkomenskant als uitgaven wordt gekeken. En waarbij inkomens net boven de 120 procent van het minimumloon ook financieel tegemoet gekomen worden.