Abbekerker Piet Mantel, een ware verzetsheld

ABBEKERK – In de eerste jaren van de oorlog was er sprake van relatieve rust in Abbekerk. Dit veranderde echter in 1943 toen de Duitsers begonnen met het invoeren van de Arbeitseinsatz, waarbij Nederlandse mannen gedwongen werden om in Duitsland te werken. Veel mannen uit Abbekerk werden hierdoor gedwongen om hun families achter te laten en in Duitsland te werken.

Vanaf 1943 werden er ook steeds meer razzia’s gehouden in Abbekerk en omgeving om mannen op te pakken voor de Arbeitseinsatz. Dit leidde tot grote onrust en angst onder de bevolking.

Tegelijkertijd waren er verschillende verzetsgroepen actief in Abbekerk, zoals de KP-Abbekerk en de LO-Abbekerk, die zich verzetten tegen de Duitse bezetting en onderduikers hielpen.

Razzia’s

In februari 1944 vond er een grootschalige razzia plaats in Abbekerk en omgeving, waarbij meer dan 100 mannen werden opgepakt voor de Arbeitseinsatz. Veel van hen werden naar Duitsland afgevoerd en hebben daar onder erbarmelijke omstandigheden moeten werken.

Op 22 maart 1945, enkele weken voor het einde van de oorlog, werd Abbekerk bevrijd door Canadese troepen. Hiermee kwam een einde aan de Duitse bezetting van het dorp en kon de wederopbouw beginnen.

Al met al had Abbekerk te maken met de gevolgen van de Duitse bezetting en de oorlog, maar er waren ook inwoners die zich dapper verzetten tegen de bezetter en anderen hielpen.

Verzetsgroepen

De bekendste verzetsgroepen in Abbekerk waren de KP-Abbekerk (Knokploeg Abbekerk). Deze groep bestond uit ongeveer 25 personen en was actief vanaf 1943. De KP-Abbekerk pleegde verschillende overvallen op distributiekantoren en verzamelde inlichtingen over Duitse militaire activiteiten. In 1944 werd de KP-Abbekerk opgerold door de Duitsers en werden veel leden gearresteerd en geëxecuteerd.

Een andere verzetsgroep in Abbekerk was de LO-Abbekerk (Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers). Deze groep hielp onderduikers aan voedsel, onderdak en valse persoonsbewijzen. In totaal werden er ongeveer 150 onderduikers geholpen door de LO-Abbekerk.

Ook individuele Abbekerkers speelden een rol in het verzet. Zo was de lokale timmerman Pieter Mantel actief in het verzet en hielp hij onderduikers aan onderdak en valse persoonsbewijzen. Hij werd in 1944 gearresteerd en overleefde de oorlog niet.

Er zijn nog meer verhalen van verzetshelden uit Abbekerk, maar deze groepen en personen hebben ongetwijfeld een belangrijke bijdrage geleverd aan het verzet tegen de Duitse bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Meer weten over de Tweede Wereldoorlog, ga eens kijken in het Oorlogsmuseum in Medemblik.