Share

43 jaar lang, duizenden mensen geknipt, nu hangt Peter van Velzen zijn schaar en kam aan de wilgen

MEDEMBLIK – Nog een paar dagen te gaan en dan zit het erop voor kapper Peter van Velzen uit Medemblik. 43 jaar lang heeft hij vele duizenden mensen geknipt en voorzien van kapsels. De beslissing om te stoppen en met pensioen te gaan werd genomen tijdens de coronaperiode toen ook Peter verplicht de deuren moest sluiten.

Peter begon zijn kappersloopbaan toen hij in augustus 1973 als leerling naar de kappersschool ging om na schooltijd haren te vegen bij de lokale kapper in IJmuiden, de voormalige woonplaats van Peter. “De kapper in IJmuiden had best wel veel banden met West-Friesland en ik ben daarom ook gericht gaan zoeken in West-Friesland om een kapperszaak te beginnen,” vertelt Peter.

En in Medemblik vond Peter een geschikt pand om zijn kapperszaak in te beginnen. “De oude kapperszaak van Kees Mes, het pand stond al enige tijd leeg omdat Kees er met een aardige jongen vandoor was gegaan. Op 1 december ben ik dan begonnen met mijn kapperszaak in Medemblik,” gaat Peter verder.

Toen na vier maanden de bovenwoning, Kees Mes zijn ex-echtgenote en zijn kinderen woonden daar nog, beschikbaar kwam, kwam er ook een einde aan het heen en weer rijden van IJmuiden naar Medemblik door de bovenwoning te gaan betrekken. Na 5 jaar kwam het pand beschikbaar waar Peter nu dus na 38 jaar deze week voor het laatst zal knippen.

Peter knipte niet alleen de ‘Medemblikkers’, ook beroemde en beruchte mensen wisten de kapperszaak van Peter te vinden. Zo was Henny Huisman geregeld in zijn kapperszaak te vinden en ook ‘De Hakkelaar’, waarvan Peter niet wist wie hij was, liet zijn haren geregeld knippen door Peter.

In het begin wist Peter niet wie Johan Verhoek was, wel dat hij woonde op een grote boot in de haven van Medemblik. “Ik bleek hem al heel vaak geknipt te hebben, een hele aardige joviale man, maar had geen idee wie hij was. Tot hij een keertje geknipt de zaak uitliep en de volgende klant zei ‘jij knipt ook iedereen’. Waarop ik zei, hoezo dan? Nou dat is ‘De Hakkelaar’, nou ik had geen idee dat hij dat was,‘ aldus Peter.

Nu de laatste periode van zijn kappersbestaan is aangebroken is het voor Peter toch wel apart, ‘Iedere klant de nu op de stoel gaat zitten en voor de laatste keer knipt is toch wel apart‘ aldus Peter van Velzen

Nu 43 jaar later hangt Peter zijn kappersschaar aan de wilgen en trekt de deur van zijn kapperszaak achter zich dicht. De kapperszaak is overgenomen door Wendy Dudink-Opdam en gaat na een frisse opknapbeurt na de Harddraverij weer open.

Totaal aantal keren gelezen: 150 keer, Aantal keren vandaag gelezen: 3 keer

De redactie van Medemblik Praat bestaat uit 2 personen die zo goed mogelijk proberen het nieuws voor en door inwoners van de gemeente Medemblik te brengen. Daarnaast maken wij gebruik van toeleveranciers voor beeldmateriaal van incidenten/ongevallen